Salam Perkenalan kepada saudara dan saudari hari ini. Terima kasih kerana membuka blog saya hari ini. Apa yang baik datang daripada Allah dan tidak baik itu datang dari kelemahan diri sendiri. Semoga ada maklumat dalam blog ini yang bole diguna pakai dalam kehidupan kita seharian.

Rabu, 22 Februari 2012

Tukar berus gigi 3 bulan sekali

Oleh Siti Zarinah Sahib
sitizarinah@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
SETIAP orang mempunyai tabiat tersendiri. Sama ada perlakuan itu positif atau negatif pastinya akan mempengaruhi kehidupan. Contoh yang paling mudah tabiat makan pada waktu malam dan tidak memberus gigi tentunya akan memberi kesan kepada kesihatan gigi. Lama kelamaan gigi akan rosak, sekali gus membuatkan penampilan kurang sempurna.
Oleh itu menjelang 2012, apa kata anda senaraikan semua tabiat negatif yang memberi kesan kepada kesihatan, kerjaya atau pendidikan seterusnya merangka kepada sesuatu yang lebih positif. Mulakan dengan acara paling mudah iaitu menukar berus gigi setiap tiga bulan kerana jika anda dapat melakukannya anda mampu berubah menjadi individu yang lebih sihat serta bahagia.

Ini terbukti menerusi kajian dijalankan Persatuan Pergigian Chicago Amerika Syarikat (AS) yang menyatakan, beribu-ribu bakteria boleh membiak di atas berus gigi berbulu. Ada sesetengah boleh menyebabkan selesema dan virus kudis pada mulut.

Menerusi kajian ini, pakar pergigian menggalakkan rakyat AS menukar berus gigi setiap tiga bulan bagi kesihatan mulut yang optimum, namun hanya 8.6 peratus pengguna mematuhinya manakala yang lain menggantikan berus gigi setiap sembilan bulan. Berbeza dengan rakyat Jepun kerana mereka lebih bijak dan menghargai kesihatan apabila menggantikan berus gigi setiap 3.1 bulan.


Menurut Pakar Pergigian AS, Tom Glass, berus gigi harus dibuang selepas 40 hingga 50 penggunaan. Individu sihat perlu membeli berus gigi baru setiap tiga bulan manakala mereka yang bermasalah gusi, mulut dan mempunyai imunisasi yang lemah perlu menukar berus gigi lebih kerap.

“Mereka yang mempunyai penyakit pernafasan atau penyakit berjangkit perlu menukar berus pada awal penyakit, seterusnya apabila penyakit mereka bertambah baik. Berus gigi pula perlu ditukar setiap hari untuk pesakit yang baru pulih daripada pembedahan kerana pada masa ini, jangkitan kuman adalah lebih tinggi,” katanya.

Ramai tidak tahu berus gigi adalah tempat pembiakan biasa bagi kuman dan kulat kerana sering basah dan boleh tercemar menerusi bakteria di bilik mandi yang datang apabila seseorang mengepam tandas.

Oleh itu, menyimpan berus gigi di tempat kering serta jauh dari tandas adalah cara paling selamat memastikan berus gigi bebas mikro organisma.

Colgate memperkenalkan berus gigi 360 darjah antibakteria yang pertama menggunakan zeolit perak sebagai agen antikuman sehingga 90 hari.

Menerusi kajian klinikal, ia menunjukkan tindakan antibakteria akan kekal pada berus gigi ini selama 90 hari kerana diperbuat daripada bulu yang boleh mengurangkan pertumbuhan bakteria, pada masa sama membersihkan gigi selepas 24 jam berbanding berus gigi yang biasa digunakan.

Ia direka untuk memberi jaminan tambahan kepada individu yang ingin perlindungan lengkap daripada bakteria apabila mereka menjalankan rutin harian memberus gigi dua kali sehari menggunakan teknik yang betul.

Persatuan Pergigian Malaysia juga mengesyorkan menukar berus gigi sekurang-kurangnya setiap tiga bulan mampu menghalang bakteria daripada memasuki mulut.
Ini terbukti selepas tiga bulan penggunaan berus gigi menjadi haus dan lusuh serta kurang berkesan ketika membuang plak.

Bakteria juga boleh tertinggal dan hidup secara semula jadi di dalam mulut selepas menggunakan berus gigi secara berulang-ulang.

Menerusi berus gigi Colgate 360 darjah antibakteria, pengguna tidak perlu bimbang apabila bakteria tidak lagi berada di dalam mulut mereka serta dapat memberus dengan tenang.

Tidak seperti berus gigi lain, Colgate 360 darjah antibakteria mengeluarkan sehingga 90 peratus bakteria dan membersih secara keseluruhan termasuk lidah, dinding pipi dan gusi. Dilengkapi alat pembersih khas lidah pada kawasan tengah yang membantu membuang kotoran secara lebih efektif dan mudah.

Batang pemegang berus juga sangat penting bagi memastikan pemberusan sempurna.
Dulu, bentuk pemegang hanya lurus, panjang dan nipis. Kini bentuknya semakin berubah kepada berliku, lurus tebal dan nipis, mengikut cita rasa pengguna.
Penyelidikan juga menunjukkan bentuk gagang berus penting untuk kumpulan pengguna tertentu.

Orang yang mengalami kecederaan atau kecacatan tangan lebih suka kepada gagang tebal kerana boleh memegang dengan selesa. Pengguna lain pula gemar dengan gagang lebih nipis manakala kanak-kanak memilih pemegang yang gebu dan gemuk.
Berus gigi 360 darjah antibakteria dilengkapi pemegang ergonomik untuk cengkaman kuat bagi memberikan keselesaan ketika memberus gigi.

Bersempena pelancaran berus gigi 360 darjah antibakteria, Colgate turut mengadakan kempen memberus gigi sepanjang Februari ini.

Berus gigi Colgate antibakteria kini boleh didapati di semua farmasi dan kedai terpilih seluruh negara pada harga RM12.90 dan RM19.35 untuk satu dan pek berkembar. Sepanjang Februari, Colgate memperkenalkan harga pengenalan RM9.90 untuk satu pek


SUMBER DARIPADA myMetro 22.02.2012

Tiada ulasan: