Salam Perkenalan kepada saudara dan saudari hari ini. Terima kasih kerana membuka blog saya hari ini. Apa yang baik datang daripada Allah dan tidak baik itu datang dari kelemahan diri sendiri. Semoga ada maklumat dalam blog ini yang bole diguna pakai dalam kehidupan kita seharian.

Isnin, 6 Jun 2011

Maklumat yang perlu kita ketahui bersama


6.2 juta hidap dua penyakit 
Oleh Adha Ghazali 

adha@bharian.com.my 


2011/05/11

Pesakit diabetes, darah tinggi berusia 30 tahun ke atas meningkat

KANGAR: Seramai 6.2 juta penduduk negara ini berusia 30 tahun ke atas menghidap dua penyakit tidak berjangkit (NCD) utama, iaitu diabetes dan darah tinggi yang menjadi penyebab utama kematian pramatang.

Mengikut Tinjauan Kesihatan Kebangsaan dan Morbiditi (NHMS) 2006, seramai 1.4 juta penduduk Malaysia dianggarkan menghidap diabetes dan selebihnya 4.8 juta darah tinggi atau hipertensi.

Malah, rekod NHMS menunjukkan kes diabetes di kalangan penduduk Malaysia dewasa berusia 30 tahun ke atas meningkat 79 peratus, iaitu daripada 8.3 peratus pada 1996 kepada 14.9 peratus pada 2006.

“Kes darah tinggi turut mencatat meningkat kepada 42.6 peratus pada 2006, berbanding hanya 32.9 peratus yang direkodkan 10 tahun sebelum itu,” kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Liow Tiong Lai.

“Angka itu adalah sekadar anggaran dan kami menjangka jumlah sebenar sekarang jauh lebih tinggi memandangkan rekod terkini hanya berdasarkan tinjauan pada 2006.

“Justeru, bagi tempoh empat tahun akan datang, Kementerian Kesihatan akan memberikan tumpuan khusus kepada usaha menangani NCD yang turut mengisi kedudukan teratas senarai 10 penyebab utama kemasukan dan kematian di hospital kerajaan,” katanya di sini, semalam.
Terdahulu, beliau mengiringi Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail, mencemar duli merasmikan program Perlis Sihat Sejahtera yang dianjurkan sempena Hari Keputeraan ke-68 baginda di Dewan 2020, di sini. Berangkat sama, Raja Perempuan Perlis, Tuanku Fauziah Tengku Abdul Rashid.

Sementara itu, Liow berkata, dalam usaha memastikan rekod yang lebih terkini, Kementerian Kesihatan memutuskan untuk menjalankan NHMS secara lebih kerap, iaitu empat tahun sekali, berbanding 10 tahun sekali seperti sekarang.

“Jika NHMS dilakukan lebih kerap, kita berupaya mengenal pasti perkembangan serta trend penyakit dengan lebih cepat, sekali gus memudahkan tindakan diambil untuk mengatasinya,” katanya.

Mengenai denggi, Liow berkata, sejak Januari lalu 7,362 kes dikesan di seluruh negara dengan 12 kematian.
“Jumlah itu, walaupun menurun berbanding 17,296 kes dengan 56 kematian yang direkod tempoh sama tahun lalu, masih dianggap membimbangkan,” katanya.

ANTARA PENYAKIT HARI INI..

             BARAH RAHIM

MASALAH KEGEMUKAN...
Semua dari kita sendiri....
                                                                                                                                                                                                        

Akibat Kencing Manis


Gabungan Penyakit Akibat cara hidup. pemakanan dan sikap manusia sendiri........


SATU BUKTI DARI BERITA HARIAN...
                              DENGAN SEMUA INILAH KITA PERLU MELETAKKAN KESIHATAN ADALAH YANG PERTAMA DALAM KEHIDUPAN KITA..

DI BAWAH INI SAYA SERTAKAN PIRAMID MAKANAN UNTUK KITA PELAJARI DAN IKUTI DEMI KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA.Tiada ulasan: